Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2009

ΠΟΤΕ ΝΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ;ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ;ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ;

ΠΟΤΕ ΝΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ;

Η διάγνωση σοβαρής ψυχικής νόσου είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για την οικογένεια καθώς προκαλεί φόβο .Τα άτομα με ψυχική νόσο παρουσιάζονται από τα μέσα ενημέρωσης απειλητικά για τους άλλους με συμπτώματα που δεν θεραπεύονται . Αυτή η άποψη είναι καθαρά παραπλανητική .Τα περισσότερα άτομα είναι κλεισμένα στον εαυτό τους ,με μεγαλύτερη πιθανότητα να βλάψουν τον εαυτό τους .

Υποστήριξη και βοήθεια από φίλους και συγγενής που κατανοούν την κατάσταση και τα προβλήματα που απορρέουν από τη νόσο μπορεί να συμβάλει σε βελτίωση της ψυχικής υγείας του ατόμου .

Κατά την πρωτοεμφανίση της ψυχικής νόσου σε μια οικογένεια τα μελή της παλεύουν να κατανοήσουν και να αποδεχτούν τη νέα κατάσταση .Στο στάδιο αυτό η επικοινωνία μεταξύ των μελών είναι ιδιαιτέρως δύσκολη .Τα άτομα δυσκολεύονται ακόμα και μεταξύ τους ,μέσα στην οικογένεια, να μιλήσουν για αυτό που συμβαίνει .

Οι γονείς μπορεί στην αρχή να νιώθουν ενοχές ότι φταίνε οι ίδιοι για την ψυχική ασθένεια.
Τα αδέρφια ιδίως αν είναι στην εφηβεία μπορεί να αισθάνονται ντροπιασμένα και θυμωμένα που ο/η αδελφός /η τους πάσχει από μια κοινωνικά μη αποδεκτή νόσο .
Όλα τα μελή ανησυχούν για το πως η ασθένεια θα επηρεάσει το παρόν και το μέλλον
Όταν τα μελή αποδεχτούν την κατάσταση θα τους απασχολήσουν και ερωτήματα όπως

Ποιος πρέπει να μάθει ?
Τι ακριβώς πρέπει να μάθει ?
Ο ασθενής θέλει οι άλλοι να ξέρουν την κατάσταση ?

Αρχικά φαίνετε πιο ασφαλές να αποκρυφτεί τη φύση της ασθένειας καθώς όλοι μαθαίνουν ακόμα να και είναι στο στάδιο αποδοχής της νέας κατάστασης και κάνεις δεν είναι ακόμα έτοιμος να μοιραστεί με άλλους τα γεγονότα .
Όμως είναι σημαντικό να ξεπεραστεί γρήγορα αυτή η μυστικοπάθεια καθώς θα οδηγήσει σε μελλοντικά προβλήματα .
Προϋπόθεση σημαντική είναι ο ιδίως ο ασθενείς και η οικογένεια να έχουν αποδεχτεί την κατάσταση . Ούτως η άλλως η αποδοχή βοηθά στην ανάρρωση .

Στην αρχή όπου η κατάσταση είναι και πιο δύσκολη μονό οι στενοί συγγενής που έρχονται σε επαφή με τον ασθενή πρέπει γνωρίζουν .Αυτοί εξάλλου μπορεί να έχουν δει την αγχώδη ή ίσως απειλητική συμπεριφορά του άτομου κατά την κρίση .Ο φόβος η απομάκρυνση τους μπορεί να μειωθεί αν τους δοθούν χρήσιμες πληροφορίες όπως

Ακριβής πληροφορίες για την ασθένεια και την πορεία της
Διαβεβαίωση για την αποτελεσματικότητα τής θεραπείας
Οδηγίες για το πως μπορούν να προσφέρουν βοήθεια και υποστήριξη αν και εφόσον θέλουν
Ευκαιρίες να μας εκφράσουν τις ανησυχίες τους για ότι συμβαίνει

Αν δεν είστε έτοιμοι να γνωστοποιήσετε ότι συμβαίνει περιμένετε μέχρι να περάσει η οξέα φάση .

ΝΑ ΜΙΛΗΣΩ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΓΙΑ ΟΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ;

Κάποιοι άνθρωποι ακούγοντας τη λέξη σχιζοφρένεια η διπολική διαταραχή μπορεί να αντιδράσουν με τέτοιο φόβο που να εγκαταλείψουν εντελώς τον ασθενή αυξάνοντας την κοινωνική του απομόνωση σε μια στιγμή που χρειάζεται διαρκή υποστήριξη .Καθώς όμως η ανάρρωση προχώρα μπορείτε να τους ενθαρρύνετε να καταλάβουν ότι

Ο/η φίλος /η τους έχει μια διάγνωση σχιζοφρένειας ή μανιοκατάθλιψης .Διατηρεί την προσωπικότητα του και δεν έχει μετατραπεί σε σχιζοφρενικό η μανιοκαταθλιπτικό .

Οι σοβαρές ψυχικές νόσοι έχουν πάντα θεραπεία

Οι άνθρωποι μπορούν να αναρρώνουν από την ψυχική νόσο

Θετική αντιμετώπιση από μέρους τους και η εποικοδομητική υποστήριξη τους βελτιώνει σημαντικά την εξέλιξη του φίλου τους

Κάποιες γενικές πληροφορίες για τα συμπτώματα και μια γενική περιγραφή της νόσου είναι απαραίτητες .ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΣΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ;


Υπάρχουν κάποια άτομα εκτός οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος που πρέπει να μάθουν κάποια πράγματα για το τι συμβαίνει .Αυτοί είναι οι εργοδότες .Στα πρώτα στάδια μπορεί να μάθουν πως το άτομο έχει κάποια αγχώδη διαταραχή και αργότερα να δοθούν περισσότερες πληροφορίες .Αυτό γιατί οι εργοδότες αγνοούν την ποικιλία και τις διαφορές μεταξύ ψυχικών ασθενειών και μπορεί να είναι ιδιαίτερα αρνητικοί με ότι συμβαίνει αν δεν δοθούν απαιτητές πληροφορίες .

→ Άδεια ασθενείας κρίνεται απαραίτητη για τον ασθενή και αν είναι δυνατόν και για το άτομο που τον φροντίζει άδεια για σοβαρούς προσωπικούς λόγους με η χωρίς αποδοχές , εξαρτάται από το διάστημα απουσίας .
→ Στο διάστημα αυτό είναι καλό να βρεθούν και τα επιδόματα που δικαιούται το άτομο και αν χάνονται ή τι γίνονται αυτά αν ο ασθενής αποφασίσει εθελουσία διακόψει την εργασία του .

→ Στο δημόσιο τομέα πάντως αναρρωτική άδεια δικαιούται το άτομο για 1 μηνά και την αιτείται ξανά με τη λήξη του μηνά .
Ανάλογα την υπηρεσία η αναρρωτική άδεια δίνετε με αποδοχές εκτός αν περάσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα .
→ Καλό είναι να απευθυνθείτε στο δ/ντη του γραφείου προσωπικού της υπηρεσίας για πληροφορίες .

Οι κοινωνικοί λειτουργοί είναι αυτοί που γνωρίζουν αναλυτικά τα θέματα αυτά και είναι υπεύθυνοι να σας κατατοπίσουν .

Το κείμενο αποτελεί μετάφραση από τον οδηγό "caring and coping "από την οργάνωση Rethink
Επιμέλεια κ έλεγχος μετάφρασης Δρ. Κολοστουμπης Ψυχίατρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου