Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

Τι να κάνω όταν κάποιος δικός μου άνθρωπος έχει κατάθλιψη

Η απομόνωση είναι συχνό σύμπτωμα κατάθλιψης
Παρατηρείτε πως ένας φίλος η’ συγγενής έχει σταματήσει να βγαίνει η να επικοινωνεί με άλλους ? Αυτό μπορεί να αποτελεί σημάδι κατάθλιψης .
Μην αφήνετε το αγαπημένο σας πρόσωπο να απομονώνετε εντελώς.- πείτε : το ξέρω πως δεν θέλεις να έρθω μα δε σηκώνω κουβέντα! Έχουμε να τα πούμε καιρό και γι’ αυτό έρχομαι από εκεί.
Τα άτομα αυτά χρειάζονται να συνδέονται . Αν είσαι ευγενικός και δέχεσαι την μόνιμη άρνηση τους τα πράγματα δε θα πάνε καλά.
Οι ΄ πρόσωπο με πρόσωπο ΄ συζητήσεις είναι καλύτερες αφού τα άτομα με κατάθλιψη δεν μιλούν πολύ . Μα αν υπάρχει απόσταση μεταξύ σας τότε κάντε πολλά τηλεφωνήματα .

Μην κρατάτε απόσταση

Το να απομακρύνεστε δεν σημαίνει πως είστε κακοί-άκαρδοι άνθρωποι-οι περισσότεροι άνθρωποι απομακρύνονται. Κυρίως φοβούμενοι πως θα βυθιστούν και αυτοί στο σκοτάδι παρασυρόμενοι από τον αγαπημένο τους .
Μπορείτε όμως να μιλάτε μαζί του χωρίς να επιτρέπετε στον εαυτό σας να νιώθετε τα συναισθήματα που νιώθει ο αγαπημένος σας. Έτσι μπορείτε να βοηθήσετε σημαντικά. Δεν πρέπει να φαντάζεστε διαρκώς το τι μπορεί να συμβαίνει στην ψυχή του .

Αναγνωρίστε και τηρείστε τα όρια σας

Το να βοηθήσετε κάποιον με κατάθλιψη δεν είναι πάντα εύκολο, γι αυτό μη φοβάστε να αποδεχτείτε τα δικά σας συναισθήματα. Ναι μπορεί να θυμώσετε μαζί του γιατί τα άτομα με κατάθλιψη φαίνονται σαν να μην προσπαθούν .Είναι σημαντικό να δηχθείτε πως δεν μπορείτε να εξαναγκάσετε κάποιον με κατάθλιψη σε θεραπεία .Δεν χρειάζεται άλλωστε να αισθάνεστε ότι είστε μόνιμος και αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτόν !

Το κείμενο αποτελεί μετάφραση από τον οδηγό "caring and coping "από την οργάνωση Rethink
Επιμέλεια κ έλεγχος μετάφρασης Δρ. Κολοστουμπης Ψυχίατρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου