Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

ΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ

Η σχιζοφρένεια βιώνεται με πολλούς τρόπους . Σταθερό χαρακτηριστικό πάντως είναι η αδυναμία έλεγχου του άγχους . Κατά τη διάρκεια οξεου ψυχωτικού επεισοδίου ο συγγενείς μπορεί να βιώσει τη λεγόμενη αποδιοργανωμένη σκέψη που φαντάζει αβάσταχτα τρομαχτική και μπερδεμένη.

Για παράδειγμα μπορεί ο συγγενείς να είναι ακλόνητα πεπεισμένος για αβάσιμους φόβους καταδίωξης .Μπορεί να αποκτήσει εχθρική συμπεριφορά απέναντι σε όσους του φέρονται απλά και φυσιολογικά και ο ίδιος μοιάζει ανίκανος να σταματήσει όσα άσχημα συμβαίνουν .Αυτό λέγεται παρανοϊκή αντίδραση . Αν ο συγγενής κατακλύζεται από ψευδαισθήσεις οι πράξεις του υπαγορεύονται από όσα οι φωνές τον προστάζουν παρά από όσα πραγματικά του λένε οι συγγενείς .Ο φόβος που του δημιουργούν οι φωνές μπορεί να οδηγήσει σε αντιδράσεις υπεράσπισης του ιδίου απέναντι στις απειλές που ακούει ή στις επιθέσεις που νομίζει πως δέχεται. Αυτή η άμυνα περιλαμβάνει απόπειρες να αυτοτραυματιστεί ή θυμό και επίθεση σε τρίτους .Είναι σημαντικό ο συγγενής να θυμάται πως τον ασθενή τον έχουν καταβάλει και κυριεύσει τα συμπτωματα της νόσου και πόσο πολύ μπορεί να νιώθει οι απειλείται από αυτό το χάσιμο του έλεγχου των αισθημάτων του απέναντι σε ότι συμβαίνει σε αυτόν και σε ότι πιστεύει πως συμβαίνει στους κοντινούς του ανθρώπους.

Μπορεί να έχει τόσο άγχος για τις σχέσεις του με τους άλλους ώστε να προσπαθεί απελπισμένα να ελέγξει τα συναισθήματα του καταλήγοντας σε παντελή έλλειψη ικανότητας για συναίσθημα και επικοινωνία .Ενδέχεται να μη μπορεί να δώσει ή να ανταποκριθεί στην τρυφερότητα. Αυτό είναι πολύ δύσκολο για τους συγγενείς που μεριμνούν και ορισμένοι αποσύρονται ανίκανοι να « βαστάξουν-αντέξουν » όσα συμβαίνουν .Ο ασθενής πιθανώς να μην μπορεί να τραφεί τακτικά ή να ντυθεί σωστά και αυτό προκαλεί επιπλέον άγχος και ντροπή. Είναι ζωτικής σημασίας να θυμάται ο συγγενής πως ο ασθενής δεν δύναται να ελέγξει σκέψεις ,διαθέσεις και πράξεις . Δεν είναι τεμπέλης ή σκόπιμα μη συνεργάσιμος . Η φυσιολογική επικοινωνία είναι θα είναι πολύ δύσκολη εξ αιτίας τις αδυναμίας του να συγκεντρωθεί .Μπορεί να λάβει πληροφορίες μα δεν μπορεί πάντα να τις κατανοήσει σωστά . Όσοι βιώνουν σχιζοφρένεια δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τη διάφορα μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας . Συχνά αρνούνται πως είναι άρρωστοι ,πιστεύοντας ότι τα προβλήματα έχουν να κάνουν με τους άλλους .Αυτό λέγεται απώλεια του έλεγχου της πραγματικότητας .

Μόλις ο ασθενής έχει αναρρώσει από ένα οξύ επεισόδιο , πιθανώς να θυμηθεί κάποια γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης αισθανόμενος ντροπή, Μπορεί να νιώθει φόβο και σύγχυση για τις συνέπειες. Αυτή η χρονική περίοδος είναι δύσκολη για όσους μεριμνούν. Στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι ευγνώμον σε συγγενείς και φίλους . Αλλά κάποιες φορές το αίσθημα ντροπής και φόβου εκδηλώνεται με θυμό σε αυτούς που μεριμνούν. Συνεχής ζεστή ατμόσφαιρα καθησυχασμός και σταδιακό χτίσιμο εμπιστοσύνης θα βοηθήσουν στην ανάρρωση .

Το κείμενο αποτελεί μετάφραση από τον οδηγό "caring and coping "από την οργάνωση Rethink
Επιμέλεια κ έλεγχος μετάφρασης Δρ. Κολοστουμπης Ψυχίατρος

1 σχόλιο:

  1. Baccarat for Beginners - WURRione
    The concept is simple: there is 바카라 안전 사이트 nothing like Baccarat. Every bettor can make at home runs, and he'll probably lose by more or less than

    ΑπάντησηΔιαγραφή