Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΥΓΓΕΝΗΣ / ΦΙΛΟΣ ΣΑΣ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΣΟΒΑΡΗ ΨΥΧΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ

Ασυνήθιστες σκέψεις και συμπεριφορές είναι συχνά 2 από τις σκληρότερες όψεις των ψυχικών ασθενειών για φίλους ,συγγενείς και όσους μεριμνούν στο να τις καταλάβουμε ,να τις δεχτούμε και να τις χειριστούμε .
Συχνά προβλήματα είναι:

► Αποδιοργανωμένος λόγος και σκέψη
► Ψευδαισθήσεις και παραληρητικές ιδέες
► Κοινωνική απόσυρση
► Κατάθλιψη
► Αυτοκαταστροφική συμπεριφορά
Αισθήματα η πράξεις αυτοκτονίας
► Επιθετικότητα
► Ριψοκίνδυνη συμπεριφορά
► Εξάρτηση από άτομα
► Αλλαγή συμπεριφοράς


Οι παρακάτω σελίδες αφορούν αυτές τις συμπεριφορές, τις εξηγούν δίνουν τρόπο χειρισμού και τρόπο να βοηθήσουμε το ψυχικά άρρωστο άτομο να τα καταφέρει να τις ελέγξει .


ΑΠΟΔΙΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗ

Αποδιοργανωμένος λόγος και σκέψη παρατηρούνται σε ένα πλήθος διαταραχών και συχνά στη σχιζοφρένεια .
Η φυσιολογική επικοινωνία και σκέψη γίνεται με τοποθέτηση κάθε ιδέας πίσω από την προηγούμενη σε μια λογική σειρά συσχετιζόμενων ιδεών. Οι άνθρωποι με αποδιοργανωμένη σκέψη τείνουν να δυσκολεύονται να διατηρήσουν τη ροη των σκέψεων σε σειρά ώστε ο λόγος και η σκέψη τους μπερδεύονται και αποσυνδέονται. Κατά την αποδιοργανωμένη σκέψη ,οι ιδέες ‘αναπηδούν’ ανάμεσα σε εντελώς ασυνδύαστα θέματα η’ μπορεί όλες μαζί να μπλοκάρονται. Το άτομο μπορεί να μην κατορθώνει να ολοκληρώσει τη σκέψη του , να επινοεί λέξεις ή να τις αντικαθιστά με ήχους ή ρυθμούς. Ετσι μπορεί η σκέψεις του να στερούνται νοήματος

Η αποδιοργανωμένη σκέψη στη σχιζοφρένεια μπορεί να συνδεθεί στενά με αυτή την ασθένεια .Οι άνθρωποι αυτοί μοιάζουν ανίκανοι να φιλτράρουν τις αποσπάστηκες σκέψεις στη ροη ιδεών τους και φαίνεται σαν οι σκέψεις τους είναι μη συνεχείς –κομματιάζονται.

Πως μπορώ να βοηθήσω κάποιον με αποδιοργανωμένο λόγο και σκέψη ;

Προσπάθησε να είσαι υπομονετικός και να ακούς το άτομο. Αν αρχίσει να βυθίζεται σε άσχετα μεταξύ τους θέματα προσπάθησε να το επαναφέρεις σε στο συγκεκριμένο θέμα. Αν δεν καταλαβαίνεις κάτι που πιστεύεις είναι σημαντικό για τη συζήτηση ,ζήτησε διευκρίνιση



2 . ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΗΡΗΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ

Όπως συμβαίνει με τον αποδιοργανωμένο λόγο και σκέψη το να βιώνονται παραισθήσεις και παράνοια επηρεάζει τη συμπεριφορά των ασθενών και τον τρόπο που επικοινωνούν με τους άλλους .

Οι παραληρητικές ιδέες είναι ψευδείς λανθασμένες πεποιθήσεις . Για παράδειγμα , κάποιοι ασθενείς μπορεί να πιστεύουν πως μυστηριώδεις δυνάμεις ελέγχουν τη σκέψη τους η’ οι ιδέες τους τοποθετούνται εξωγενώς στο μυαλό τους. Κάποιοι μπορούν να πιστεύουν πως το μυαλό τους είναι σαν το ραδιόφωνο ώστε οι σκέψεις τους να εκπέμπονται σε μακρινές αποστάσεις η μέσω τηλεόρασης. Για να χειριστούν τις ψευδαισθήσεις τους και να βγάλουν νόημα οι ασθενείς δίνουν λεπτομερείς εξηγήσεις . Αποτέλεσμα απλούστερες ψευδαισθήσεις μπορεί να ενσωματώνονται σε ένα πιο περίπλοκο σύστημα πιστεύω.


Πως μπορώ να βοηθήσω κάποιον με ψευδαισθήσεις και παραληρητικές ιδέες;

Είναι σημαντικό να αποφύγεις να αστειεύεσαι κάποιον με παραισθήσεις η’ παρανοϊκές ιδέες με το να συμφωνείς στα όσα λέει.
Προσπάθησε
ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ
· Να αντιτίθεσαι με όσα λέει
· Να γελάς μαζί του
· Να τον υπονομεύεις με το να λες ότι λέει ηλιθιότητες και κάνει χαζές σκέψεις
· Να τους αγνοείς μένοντας σιωπηλός
·
Αντιθέτως είναι καλύτερο να τον διαβεβαιώσεις ξεκάθαρα και ήρεμα πως αν και καταλαβαίνεις πως μπορεί να βλέπουν τα πράγματα με το δικό τους συγκεκριμένο τρόπο ,πιστεύεις πως δεν υπάρχει πρόβλημα η’ απειλή στην κατάσταση .προσπάθησε να βοηθήσεις στην αποστασιοποίηση των συναισθημάτων τους από την κατάσταση που βλέπουν .

Δικαιολόγησε με λογικά επιχειρήματα το γιατί δεν πρέπει να ανησυχούν.

"φαίνεσαι ότι η αστυνομία μπορεί να σε ακολουθεί μα δεν πιστεύω πως συμβαίνει αυτό"

" δεν έχεις κάνει τίποτα κακό ,και έτσι η
αστυνομία δε θα ενδιαφερθεί για εσένα"



3.ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ

Η κοινωνική αποσυρση μπορεί να είναι
▪ ένα «αρνητικό» σύμπτωμα ψυχωτικής ασθενείας όπως είναι η σχιζοφρένεια , αλλά μπορεί να είναι και
▪ σύμπτωμα κατάθλιψης και άλλων διαταραχών .

Η κοινωνική απόσυρση μπορεί να είναι σύμπτωμα ψυχικής ασθενείας αλλά μπορεί να είναι και αποτέλεσμα καθημερινών καταστάσεων .

Τα άτομα μπορεί να αρχίζουν να βλέπουν τον εαυτό τους ως διαφορετικό , να αισθάνονται ανίκανα να ταιριάξουν πια με παρέες φίλων αλλά και με την οικογένεια και έτσι αποσύρονται. Μπορεί να νιώθουν έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα τους να τα βγάλουν περά ακόμα και με καθημερινές κοινωνικές καταστάσεις όποτε αποσύρονται από αυτές. Η κοινωνική επαφή μέσα και έξω από το σπίτι τείνει να μειωθεί.



Πως μπορώ να βοηθήσω κάποιον που αρχίζει να αποκρύβεται κοινωνικά;

Για να μειώσεις τον κοινωνικό αποκλεισμό όταν σχετίζετε με ψυχική ασθένεια είναι σημαντικό να

· Να κατανοήσεις την ευαισθησία τους στην κοινωνική βάση
· Να ελαττώσεις τις επιδιώξεις για κοινωνικότητα σε ένα ρεαλιστικό επίπεδο
· Να παρέχεις απλή μη απαιτητική κοινωνική δραστηριότητα για να βοηθήσεις στο ξαναχτισθώ της εμπιστοσύνης –κράτησε ελάχιστο αριθμό ατόμων και συζητήστε θέματα που δεν προκαλούν έντονα συναισθήματα
· Να περιμένεις πως η πρόοδο θα γίνει βήμα-βήμα
· Διαβεβαίωσε και ενθάρρυνε τον με επιβράβευση κάθε μικρής προόδου που κάνει

Ρώτησε το ψυχικά ασθενή άτομο για το που νιώθει πιο άνετα. Συχνά τα άτομα με ψυχική νόσο νιώθουν κοινωνικά αποκομμένα εξ’ αίτιας του στίγματος που έχουν βιώσει η νομίζουν πως θα βιώσουν.
Η ενθάρρυνση για κοινωνικότητα με άτομα με παρόμοιες εμπειρίες όπως πχ ένα κέντρο ημέρας θα ήταν χρήσιμο για ένα διάστημα.


4. ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Η κατάθλιψη δεν περιορίζεται μοναχά σε άτομα με κλινική κατάθλιψη μα μπορεί να βιωθεί και από άτομα με πολύ διαφορετικές ασθένειες ψυχικές και σωματικές. Μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα ψυχικής ασθενείας ,που προκαλείται απ’ ευθείας από τη νόσο ή μπορεί να οφείλεται στην κατάσταση που βιώνει το άτομο πχ ανεργία μετά από καλή δουλεία. Η οικογένεια οι φίλοι και όσοι μεριμνούν δυσκολεύονται όταν στο άτομο με την ψυχική νόσο παρουσιάζεται κατάθλιψη. Διότι όσο κι αν προσπαθήσουμε η διάθεση του άτομου είναι αμετάβλητη και μοιάζει κυριολεκτικά με άλλο άνθρωπο από αυτόν που ξέραμε.


Πως μπορώ να βοηθήσω κάποιον που πάσχει από κατάθλιψη;


Οι καταθλίψεις αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τόσο σαν ατόφιες ασθένειες όσο και σαν συμπτώματα άλλων ψυχικών ασθενειών . Φαρμακευτική αγωγή όπως αντικαταθλιπτικά και αντιψυκτικά που χρησιμοποιούνται κατά των αρνητικών πλευρών της σχιζοφρένειας μπορεί να έχουν πολύ καλό αποτέλεσμα. Μακροπρόθεσμα υπάρχουν και πολλές θεραπείες για ανακούφιση από την κατάθλιψη.
Μερικές προτάσεις από πράγματα που μπορούμε να κάνουμε εμείς είναι
· Να του προσφέρουμε συναισθηματική στήριξη ,υπομονή, ηρεμία , στοργή , ενδιαφέρον και να τον ενθαρρύνουμε
· Να μην του λέμε πως τον καταλαβαίνουμε αυτόν και την κατάσταση του
· Να τον περνούμε για περίπατο , σε εξόδους μας, σε ήπιες δραστηριότητες , να ενθαρρύνουμε τη συμμέτοχη του σε δραστηριότητες που του άρεσαν παλιά
· Να τον βοηθήσουμε να νιώθει καλά με τον εαυτό του με το να επιβραβεύουμε καθημερινές του δραστηριότητες
· Να τον βοηθήσουμε να χρησιμοποιήσει τεχνικές αυτοβοήθειας
· Να του βρούμε ομάδες υποστηρίξεις που δέχονται άτομα με κατάθλιψη η ομάδες αυτοβοήθειας


5. ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ,ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ



Η αυτοκαταστροφή είναι μια από τις πιο ανησυχητικές και ταραχώδεις όψεις της ψυχικής ασθενείας . Πρόκειται για ένα περίπλοκο θέμα .
Συχνά η αυτοκαταστροφή συνδέεται και με αισθήματα και πράξεις αυτοκτονίας .Η αυτοκαταστροφή οδηγεί σε μεγάλο κίνδυνο για αυτοκτονία μα οι λόγοι της είναι πολύ διαφορετικοί από αυτούς που οδηγούν σε απόπειρα αυτοκτονίας –όπως αναφέρουν όσοι προσπάθησαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Είναι πολύ σημαντικό πως όλες οι σκέψεις και οι πράξεις αυτοκτονίας πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά οπ’ όψη και πως εμείς πρέπει να παροτρύνουμε τον ασθενή να πάρει το συντομότερο δυνατό τη βοήθεια ειδικού . Αν όμως δεν επιθυμεί πρέπει εμείς να ζητήσουμε από τον ειδικό τρόπους για βοηθήσουμε εμείς. Θα δοθούν φυλλάδια τόσο για οποίον έχει τάση αυτοκτονίας όσο και για όσους μεριμνούν για κάποιον με τέτοια τάση .



6. ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ


Η επιθετικότητα είναι αποτέλεσμα θύμου. Μπορεί να πάρει διαφορές μορφές περιλαμβάνοντας λεκτική επιθετικότητα (προσβολές απειλές) και σωματική επιθετικότητα η περιορισμό .

Οι περισσότεροι ψυχικά ασθενείς άνθρωποι δεν έχουν περισσότερο βίαιη συμπεριφορά από τον υπόλοιπο υγιή κόσμο. Πάντως υπάρχει ένα ελάχιστο τμήμα ατόμων που βιώνουν προβλήματα έλεγχου ορμής , επιθετικότητας και παράνοιας , που τους καθιστούν να έχουν μεγαλύτερη τάση για βία αν δεν λαμβάνουν επαρκή θεραπεία . Η επιθετικότητα είναι συχνότερο φαινόμενο στα παΐδια με ψυχικό νόσημα και σε γηραιότερα άτομα με dementia .

Η επιθετική συμπεριφορά μπορεί να είναι απροειδοποίητη και να μας φοβίσει . Όμως αν καταφέρουμε να βρούμε τις καταστάσεις που την προκαλούν (πχ αν κρατούμε σημειώσεις κάθε φορά που εμφανίζεται κάτι σαν ημερολόγιο) μπορούμε να βρούμε τρόπους να την αποφύγουμε . Αν όχι, μπορούμε ακόμη να βρούμε τρόπους να την αντιμετωπίζουμε γρήγορα και αποτελεσματικά όταν συμβαίνει .
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο θύμος και η επιθετικότητα κατευθύνονται σε οποίον μεριμνά (σε εμάς ) επειδή είμαστε ο πιο κοντινός τους άνθρωπος ,και όχι επειδή είναι απαραίτητα προσωπική επίθεση. Να μην το περνούμε προσωπικά λοιπόν.


Πως μπορώ να βοηθήσω να μειωθεί η να αποσβησθεί η βίαιη συμπεριφορά;

· Να προσπαθήσουμε να ελαχιστοποιήσουμε το άγχος
· Απόσπαση – αν είμαστε λίγες στιγμές πριν το ξέσπασμα - όπου το άτομο γίνεται πάρα πολύ ταραγμένο -μπορεί να επαρκεί ο χρόνος να αποτρέψουμε το ξέσπασμα θύμου με
αν το ηρεμήσουμε-χαλαρώσουμε -νωρίς
· Να προσπαθήσουμε να μην τσακωθούμε όταν βλέπουμε ότι το άτομο είναι πια αναστατωμένο και δεν έχει πια την ικανότητα να είναι λογικό
· Πρέπει και εμείς να προσπαθήσουμε να μην ταραχτούμε η αφήσουμε να μας συνεπάρουν όσα γίνονται
· Ποτέ να μην περιορίσουμε η ελέγξουμε το άτομο
· Ποτέ να μην θέσουμε την προσωπική μας ασφάλεια σε κίνδυνο

Η φαρμακευτική αγωγή χρησιμοποιείται σε κάποιες περιπτώσεις για τη μείωση της επιθετικότητας . Επίσης το άτομο πρέπει να μάθει ότι η συμπεριφορά αυτή δεν είναι αποδεχτεί και να το παροτρύνουμε να ζητήσει βοήθεια ειδικού .αν η επιθετική συμπεριφορά κλιμακώνεται εκτός έλεγχου χωρίς λογά ,πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ζητήσουμε βοήθεια γιατρού η αστυνομίας και να απομακρυνθούμε από την κατάσταση .




7. ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ


Τα άτομα με έναν αριθμό ψυχικών ασθενειών μπορεί να εμπλακούν σε παρακινδυνευμένες πράξεις-συμπεριφορές . Κάτι τέτοιο μπορεί να σχετίζεται με την αυτοκαταστροφή κατά την οποία τα άτομα βλάπτουν τον εαυτό τους η μπορεί να συνδέεται με τάση αυτοκτονίας . Μπορεί ακόμη να είναι αποτέλεσμα αυξημένης ορμής , συναισθηματικού μουδιάσματος μου οδηγεί σε αναζήτηση ‘αδρεναλίνης’ η σε περιπτώσεις μανιακού επεισοδίου και διπολικής διαταραχής (μανιοκατάθλιψη) είναι σύμπτωμα της ασθενείας .

Η παρακινδυνευμένη συμπεριφορά μπορεί να πάρει πολλές μορφές αλλά συνήθως περιλαμβάνει αδυναμία να δούνε τα άτομα τις συνέπειες των πράξεων τους ,περιορισμένα όρια και απαγορεύσεις αυξημένη ορμή και όπως δηλώνει και το ίδιο το όνομα αυξημένη τάση για κίνδυνο και ρίσκο.
Η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά περιλαμβάνει
Ξόδεμα χρημάτων περά από αυτό που η οικονομική κατάσταση επιτρέπει
Αυξημένη τάση για κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών
Αυξημένη σεξουαλική δράση και σεξουαλικές πρακτικές

Εξ αιτίας του κίνδυνου για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (όταν δε λαμβάνονται μετρά προστασίας ).Ένα σύμπτωμα της διπολικής διαταραχής μπορεί να είναι η αυξημένη σεξουαλική συμπεριφορά .Σε συνδυασμό με χαμηλό συλλογισμό των συνεπειών και επομένως ελλιπή μετρά αντισύλληψης και προστασίας τα άτομα αυτά έχουν υψηλή τάση για εγκυμοσύνη και κίνδυνο για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.



Πως μπορώ να βοηθήσω κάποιον που υιοθέτει ριψοκίνδυνη συμπεριφορά ;


Όσοι μεριμνούν για κάποιον που υιοθέτει ριψοκίνδυνη συμπεριφορά βρίσκουν εξαιρετικά δύσκολο το να τον προστατέψουν και να τον κάνουν να επανακτήσει των έλεγχο των πράξεων του . Ας προσπαθήσουμε να
Βοηθήσουμε το άτομο να δει της συνέπειες των πράξεων του
Διαβεβαιώσουμε και καθησυχάσουμε το άτομο λέγοντας ότι θα τον υποστηρίξουμε μέχρι να επανακτήσουν τον έλεγχο
Παροτρύνουμε το άτομο να ζητήσει βοήθεια . Η παρακινδυνευμένη συμπεριφορά είναι συνήθως σημάδι επιδείνωσης της ψυχικής υγείας για τα άτομα με ψυχικά προβλήματα
Καταλάβουμε το λόγο για τη συγκεκριμένη παρακινδυνευμένη συμπεριφορά
Αν το άτομο έχει ελάχιστο έλεγχο της συμπεριφοράς του ,να προτείνουμε τρόπους που ενισχύουν την ασφάλεια ,για παράδειγμα όσον αφόρα τη σεξουαλική συμπεριφορά να προτείνουμε τη χρήση προφυλάξεων


Αν η συμπεριφορά του άτομου βάζει σε άμεσο κίνδυνο αυτόν που μεριμνά η το ίδιο το άτομο είναι σημαντικό να ζητήσουμε βοήθεια του ιατρού του η της ομάδας παρακολούθησης του .




8. ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΑΤΟΜΑ


Όταν κάποιος για τον όποιο νοιαζόμαστε πάσχει από ψυχική νόσο συχνά αισθανόμαστε την ανάγκη να τον βοηθήσουμε στις δύσκολες περιόδους που βιώνει .Αυτό μπορεί να γίνει με το να τον ακούμε ,να τον ενθαρρύνουμε και να τον υποστηρίζουμε ,να τον πηγαίνουμε στα ραντεβού με το γιατρό ,να ελέγχουμε αν παίρνει τα φάρμακα του ,αν πληρώνει τους λογαριασμούς του, αν τρώει σωστά κτλ. .Υπάρχει πιθανότητα να αρχίσουμε με κάποια τέτοια θέματα και να καταλήξουμε να κάνουμε τα πολλά παραπάνω !

Όταν παρέλθει η περίοδος όπου το άτομο είναι ανίκανο να ανταπεξέλθει μονό του μπορεί να μην έχει πια εμπιστοσύνη στις ικανότητες του η να μην πιστεύει ότι μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του από εκεί που ήταν όταν άρχισε η ασθένεια .

Είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρξει εξάρτηση σε αυτόν που μεριμνά τόσο για τον ασθενή όσο και για εμάς .
H υπέρ εμπλοκή μπορεί να συμβάλει τόσο στη χαμηλή εμπιστοσύνη στις ικανότητες όσο και στην έλλειψη αυτοεκτίμησης του άτομου με την ψυχική ασθένεια .Επιπρόσθετα κάνει αυτόν που μεριμνά λιγότερο αποτελεσματικό στη φροντίδα αφού κουράζεται συναισθηματικά και σωματικά και δεν έχει προσωπικό χρόνο .




Πως να αποτρέψω κάποιον από το να γίνει εξαρτημένος από εμένα ;



Πρέπει εξ αρχής να αποφασίσουμε ποσά μπορούμε να κάνουμε και ποσά θέλουμε να κάνουμε και να θέσουμε τα όρια μας .πρέπει να σιγουρέψουμε το ότι το ψυχικά άρρωστο άτομο ξέρει αυτά τα όρια . Αν συνειδητοποιήσουμε πως κάνουμε παραπάνω από αυτά που θέλουμε επειδή το άτομο είναι σε σοβαρά άρρωστο ,πρέπει να επικοινωνήσουμε με κοινωνικό λειτουργό . Μπορεί να κανονίσουν επιπρόσθετη βοήθεια η ένα διάλειμμα για εμάς και το άρρωστο άτομο .

Μπορούμε να βοηθήσουμε στο χτίσιμο της αυτοπεποίθησης με σταδιακό πέρασμα του άτομου στην ανεξαρτησία .




9.ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Το να κατανοούμε τις φαινομενικά ασυνήθιστες σκέψεις και συμπεριφορές του άτομου με ψυχική ασθένεια μπορεί να μας κάνει διορατικούς για το τι θα συμβεί επίσης έτσι θα αναγνωρίσουμε εγκαίρως πρώιμα σημάδια υποτροπής .

Οι αλλαγές της συμπεριφοράς περιλαμβάνουν

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΥΠΝΟΥ ,
♦ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ,
♦ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ,
♦ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ,
♦ ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΡΕΞΗΣ ΓΙΑ ΦΑΓΗΤΟ ,
♦ ΑΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ,
♦ ΑΡΝΗΣΗ ΝΑ ΒΓΕΙ ΕΞΩ

Κάποιες φόρες η υπότροπη μπορεί να σχετίζεται με ένα πολύ ΨΥΧΟΠΙΕΣΤΙΚΟ γεγονός ,όπως απώλεια δουλειάς ,απώλεια συντρόφου η συγγενή ΄-καθώς ακόμη και οι διακοπές όπως οι καλοκαιρινές η οι χριστουγεννιάτικες μπορεί να περιλαμβάνουν επιπρόσθετο στρες και αρκετή αλλαγή στην καθημερινή ρουτίνα ώστε να προκληθεί υπότροπη

Αν παρατηρήσουμε μια αλλαγή στη συμπεριφορά του άτομου που έχει ιστορικό ψυχικής ασθενείας θα του είναι χρήσιμο να του αναφέρουμε τις αλλαγές που παρατηρούμε και να τον ρωτήσουμε αν αναγνωρίζει πως αυτές οι αλλαγές υφίστανται .Αν παρόμοιες αλλαγές στο παρελθόν οδήγησαν σε περίοδο χαμηλής ψυχικής υγείας μπορούμε να το βοηθήσουμε να θυμηθεί τι το βοήθησε τότε καθώς και τις συνέπειες που είχαν λογά της χαμηλής ψυχικής υγείας .
Η αναγκαιότητα της από νωρίς αναζήτησης βοηθείας θα πρέπει να τονιστεί αρκετά.

♦Αν το άτομο με ψυχική νόσο είναι διστακτικό στο να ζητήσει βοήθεια μπορούμε εμείς να ζητήσουμε βοήθεια από τον ψυχίατρο ή άλλον επιστήμονα ψυχικής υγείας αν ανησυχούμε για την υγεία του . Αν και οι ειδικοί θα είναι διστακτικοί στο να συζητήσουν την περίπτωση του ασθενή μαζί μας (εκτός αν εκ των πρότερων έχει συμφωνηθεί το αντίθετο) σίγουρα θα δεχτούν πληροφορίες από εμάς .

Το κείμενο αποτελεί μετάφραση από τον οδηγό "caring and coping "από την οργάνωση Rethink
Επιμέλεια κ έλεγχος μετάφρασης Δρ. Κολοστουμπης Ψυχίατρος

1 σχόλιο:

  1. Εχω ενα θειο που ειναι διαγνωσμενος με ψυχικη υγεια και κανει πραξεις που δεν λεγονται αφοδευει οπου βρει παιρνει πραγματα κλεβει απο το σπιτη τα σπαει δεν δεχεται γιατρο και οτιφαρμακο του δινουμε τα κραταει στην γλωσα και τα πεταει τι μπορω να κανω εδω στην ελλαδα οι ψυχιατρικες κληνικες πληρωνεις καθε μηνα μας παραπονουνται οι γειτονες για μυροδια που μπορω να απευθινθω; στη οικογενεια ειμαστε ανεργοι και του θειο μου η κατασταση ειναι χρονιζουσα λεγομε νικος μπαρουτας το amail barutas68@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή